Мережеві інтерфейси (Network Interfaces) — це апаратні або програмні компоненти, що забезпечують зв’язок між пристроєм (наприклад, комп’ютером, сервером, маршрутизатором) та мережею. Мережевий інтерфейс може бути представлений у вигляді фізичного апаратного забезпечення, такого як мережева карта, або програмного компонента, такого як віртуальний мережевий інтерфейс.
Типи мережевих інтерфейсів:
-
Фізичні інтерфейси (NIC - Network Interface Card):
- Ethernet - підключення через мідні або оптичні кабелі.
eth0
— це стандартне ім’я для першого мережевого інтерфейсу Ethernet на Linux або Unix-подібних системах. Він використовується для підключення пристрою до локальної мережі через кабель Ethernet. У сучасних системах це ім’я може бути замінено на інші (наприклад, enp3s0) через зміну правил іменування інтерфейсів. - Wi-Fi: Бездротове підключення до мережі через радіочастотний сигнал.
wlan0
— це стандартне ім’я для першого бездротового мережевого інтерфейсу (Wi-Fi) на Linux або Unix-подібних системах. Він використовується для підключення пристрою до бездротової мережі (Wi-Fi). Як і у випадку з eth0, в сучасних системах назва може змінюватися на інші (наприклад, wlp2s0) через нові правила іменування інтерфейсів. - Fiber Optic: Підключення через оптичні волокна для високошвидкісного обміну даними.
- Ethernet - підключення через мідні або оптичні кабелі.
-
Віртуальні інтерфейси:
- VLAN: Віртуальні локальні мережі, що дозволяють створювати кілька логічних мереж на одному фізичному інтерфейсі.
- VPN: Віртуальна приватна мережа, що забезпечує захищене з’єднання через публічні мережі.
- Loopback: Спеціальний тип мережевого інтерфейсу, що використовується для тестування і діагностики мережевих програм на локальному пристрої.
lo
— це ім’я для loopback-інтерфейсу на Linux та Unix-подібних системах. Він використовується для локальної комунікації всередині пристрою, дозволяючи йому надсилати та отримувати мережеві пакети самому від себе. Адреса цього інтерфейсу — 127.0.0.1 (localhost).
Основні функції мережевих інтерфейсів:
- Адресація: Кожен мережевий інтерфейс має унікальну MAC-адресу, яка використовується для ідентифікації пристрою в мережі.
- Підключення до мережі: Забезпечення з’єднання з локальною мережею або інтернетом.
- Передача та прийом даних: Забезпечення передачі даних між пристроєм та мережею.
Приклади використання:
- Комп’ютер з мережею: Мережевий інтерфейс використовується для підключення до інтернету через Ethernet або Wi-Fi.
- Віртуалізація: Віртуальні машини часто використовують віртуальні мережеві інтерфейси для комунікації з хостом або іншими віртуальними машинами.
Таким чином, мережеві інтерфейси є ключовими компонентами для взаємодії пристроїв у сучасних мережах.