Як видалити користувача у Linux?

У Linux є кілька методів видалення користувачів, залежно від того, чи потрібно також видалити їхні домашні каталоги та інші файли.

1. Команда userdel

Це основна команда для видалення користувачів.

sudo userdel ім'я_користувача

Ця команда видаляє користувача, але не видаляє його домашній каталог і файли.

Основні параметри:

• -r: видаляє не тільки користувача, але і його домашній каталог, а також файли в інших місцях, які йому належать (наприклад, поштові файли).

sudo userdel -r ім'я_користувача

• -f (force): примусове видалення користувача, навіть якщо він залогінений або інші процеси використовують його файли. Будьте обережні з цим параметром.

sudo userdel -f ім'я_користувача

2. Команда deluser

Це більш зручна оболонка для userdel, доступна на деяких дистрибутивах (наприклад, у Debian і Ubuntu).

sudo deluser ім'я_користувача
  • Якщо ви хочете видалити домашній каталог користувача та його файли, додайте параметр --remove-home:

sudo deluser --remove-home ім'я_користувача

• Для видалення користувача з певної групи можна використовувати:

sudo deluser ім'я_користувача група

3. Ручне видалення файлів

Іноді після видалення користувача його файли можуть залишатися в різних частинах файлової системи. Наприклад, файли можуть бути збережені в /tmp, /var, або навіть у каталогах інших користувачів.

Щоб знайти та видалити всі файли, що належать користувачеві, можна скористатися командою find:

sudo find / -user ім'я_користувача -exec rm -rf {} \;

Ця команда знайде всі файли, що належать користувачу, і видалить їх.

4. Перевірка після видалення

Після видалення користувача рекомендується перевірити кілька місць:

• Групи. Якщо користувач був єдиним членом групи, можливо, вам також захочеться видалити саму групу.

sudo groupdel назва_групи

• Файли та процеси. Перевірте, чи не залишилися процеси, запущені цим користувачем, або файли у системі, що йому належать.

Коротко про головне

Для простого видалення користувача: userdel ім'я_користувача або deluser ім'я_користувача.

Для видалення користувача разом із його файлами: userdel -r ім'я_користувача або deluser --remove-home ім'я_користувача.

Ці команди дають вам гнучкість у видаленні користувачів та їхніх файлів залежно від конкретних потреб системи.