У Linux є кілька методів видалення користувачів, залежно від того, чи потрібно також видалити їхні домашні каталоги та інші файли.
1. Команда userdel
Це основна команда для видалення користувачів.
sudo userdel ім'я_користувача
Ця команда видаляє користувача, але не видаляє його домашній каталог і файли.
Основні параметри:
-
-r
: видаляє не тільки користувача, але і його домашній каталог, а також файли в інших місцях, які йому належать (наприклад, поштові файли).sudo userdel -r ім'я_користувача
-
-f
(force): примусове видалення користувача, навіть якщо він залогінений або інші процеси використовують його файли. Будьте обережні з цим параметром.sudo userdel -f ім'я_користувача
2. Команда deluser
Це більш зручна оболонка для userdel
, доступна на деяких дистрибутивах (наприклад, у Debian і Ubuntu).
sudo deluser ім'я_користувача
-
Якщо ви хочете видалити домашній каталог користувача та його файли, додайте параметр
--remove-home
:sudo deluser --remove-home ім'я_користувача
-
Для видалення користувача з певної групи можна використовувати:
sudo deluser ім'я_користувача група
3. Ручне видалення файлів
Іноді після видалення користувача його файли можуть залишатися в різних частинах файлової системи. Наприклад, файли можуть бути збережені в /tmp
, /var
, або навіть у каталогах інших користувачів.
Щоб знайти та видалити всі файли, що належать користувачеві, можна скористатися командою find
:
sudo find / -user ім'я_користувача -exec rm -rf {} \;
Ця команда знайде всі файли, що належать користувачу, і видалить їх.
4. Перевірка після видалення
Після видалення користувача рекомендується перевірити кілька місць:
-
Групи. Якщо користувач був єдиним членом групи, можливо, вам також захочеться видалити саму групу.
sudo groupdel назва_групи
-
Файли та процеси. Перевірте, чи не залишилися процеси, запущені цим користувачем, або файли у системі, що йому належать.
Коротко про головне
Для простого видалення користувача: userdel ім'я_користувача
або deluser ім'я_користувача
.
Для видалення користувача разом із його файлами: userdel -r ім'я_користувача
або deluser --remove-home ім'я_користувача
.
Ці команди дають вам гнучкість у видаленні користувачів та їхніх файлів залежно від конкретних потреб системи.