Де зберігаються облікові записи користувачів в Linux?

У системі Linux облікові записи користувачів зберігаються в декількох файлах. А саме:

1. /etc/passwd: Основний файл, де зберігається інформація про користувачів. У цьому файлі містяться записи про кожного користувача, такі як ім’я користувача, UID (ідентифікатор користувача), GID (ідентифікатор групи), домашній каталог і оболонка за замовчуванням. Кожен запис у файлі має такий формат:

username:x:UID:GID:comment:home_directory:shell

• username: Ім’я користувача.
    • x: Місце для пароля (заміщено ‘x’, тому що паролі зберігаються в /etc/shadow).
    • UID: Унікальний ідентифікатор користувача.
    • GID: Ідентифікатор основної групи користувача.
    • comment: Коментар або повне ім’я користувача.
    • home_directory: Домашній каталог користувача.
    • shell: Оболонка за замовчуванням (наприклад, /bin/bash).
  2. /etc/shadow: Цей файл містить зашифровані паролі користувачів та іншу інформацію, пов’язану з безпекою облікових записів, таку як дата останньої зміни пароля, мінімальний і максимальний вік пароля, тощо. Формат запису в цьому файлі наступний:

username:encrypted_password:last_changed:min:max:warn:inactive:expire

• username: Ім’я користувача.
    • encrypted_password: Зашифрований пароль користувача.
    • last_changed: Дата останньої зміни пароля (кількість днів з 1 січня 1970 року).
    • min: Мінімальна кількість днів між змінами пароля.
    • max: Максимальна кількість днів, протягом яких пароль дійсний.
    • warn: Кількість днів попередження до закінчення терміну дії пароля.
    • inactive: Кількість днів бездіяльності після закінчення терміну дії пароля до деактивації облікового запису.
    • expire: Дата закінчення терміну дії облікового запису (кількість днів з 1 січня 1970 року).
  3. /etc/group: Цей файл містить інформацію про групи користувачів. Записи у файлі мають такий формат:

group_name:x:GID:member1,member2,...

• group_name: Назва групи.
    • x: Місце для пароля (зазвичай ‘x’, оскільки паролі зберігаються в /etc/gshadow).
    • GID: Ідентифікатор групи.
    • member1,member2,…: Список користувачів, які є членами групи, розділені комами.
  4. /etc/gshadow: Цей файл зберігає зашифровані паролі груп та інші дані, пов’язані з безпекою групових облікових записів. Формат запису:

group_name:encrypted_password:group_administrators:group_members

• group_name: Назва групи.
    • encrypted_password: Зашифрований пароль групи.
    • group_administrators: Список адміністраторів групи, розділених комами.
    • group_members: Список членів групи, розділених комами.

Ці файли використовуються системою для управління обліковими записами користувачів і груп, а також для перевірки автентичності та авторизації доступу.